phone mail

THAJSKO – rajská kombinácia chutí, ktorá ulahodí (nie)len jazýčku gurmánov

Navštíviť exotické Thajsko je zážitkom na celý život. Krajina plná kontrastov, pamiatok, nádherných pláží, milých ľudí, a v neposlednom rade aj skvelej kuchyne. Ak patríte k milovníkom dobrého jedla, máme pre vás tip: spojenie dovolenky s poznávaním thajskej kuchyne. “Je to láska na prvé ochutnanie.”

Thajská kuchyňa je jednou z najuznávanejších, najrozmanitejších, najfarebnejších, najvoňavejších a najpopulárnejších kuchýň na svete. Skutočnosť, že pozostáva z množstva zložiek, ktoré sa harmonicky kombinujú a dopĺňajú ako v chuti, tak aj v správnom používaní byliniek a korenín, ju robí jednoducho neodolateľnou.

Základom je čerstvosť
Thajské kráľovstvo je oddávna veľmi úrodnou krajinou, ktorá nikdy netrpela nedostatkom zdrojov. Jej obyvatelia poznajú liečivé účinky rastlín, čo sa koniec-koncov odráža pri príprave jedál. Aj vďaka tomu, že základ tunajšej kuchyne tvoria čerstvé suroviny zeleninou počnúc, až po bylinky a koreniny, je tiež mimoriadne zdravá.
VEDELI STE? Thajsko je najväčším vývozcom čili papričiek na svete.

Umenie autentického jedla
Špecifickosť thajskej kuchyne však nie je len výsledkom použitých ingrediencií. Jej umenie sa skrýva v mimoriadnej kombinácii sladkých, slaných a sladko-kyslých chutí, doplnených ohromujúcimi vôňami. Každý región má svoju vlastnú špecialitu a vlastný spôsob prípravy pokrmov.
Cestovanie po Thajsku možno tiež nazvať honom za gastronomickými zážitkami.
Thajčania jedlo doslova milujú a pripravujú ho takmer všade, od skorých ranných hodín do neskorého večera. Stretnúť na ulici, v parku či na hlavnom námestí pojazdné stánky s jedlom nie je ničím mimoriadnym. Ceny sú viac ako priaznivé a tak je Thajsko právom považované za “gurmánske nebo”.

Chute Thajska na jazyku
Medzi typické thajské jedlá patrí opekaná ryža, ryby, polievky (pikantná Tom Yum alebo Tom Ka Kai, polievka z kokosového mlieka), pikantná zelenina a pokrmy z bravčového, kuracieho alebo hovädzieho mäsa. Thajská kuchyňa spája to najlepšie z indickej a čínskej tradičnej gastronómie; nesmú tiež chýbať rezance, kari, sladké a kyslé pokrmy, rovnako ako exotické korenie.
TIP: Pad Thai, teda Thajské rezance, sú niečo ako halušky pre Slovákov a sú tým pravým, ak chcete zažiť Thajsko aj na jazyku.
Obľúbeným pokrmom Thajčanov sú tiež šaláty, vrátane Som Tam (hlavnou ingredienciou je exotická papája). Príprava šalátov je pomerne jednoduchá; stačí zmiešať vývar s rybami, limetovou šťavou a cukrom a pridať mäso, morské plody alebo zeleninu. Pre intenzívnejšiu chuť nesmú chýbať čerstvé bylinky ako je mäta, citrónová tráva, kaffir a koriander

50 odtieňov kari
Neodmysliteľnou súčasťou thajskej kuchyne je kari korenie. Pridáva sa takmer do každého jedla. Zelené, žlté, červené, kari s ananásom či exotické kari masamann s chuťou kešu orieškov, vyberie si naozaj každý.
VEDELI STE? Thajské kari má tiež liečivé účinky (liečba srdcových chorôb).

Sladká a farebná bodka
Väčšina dezertov sa vyrába z vajec a kokosového mlieka alebo ovocia. Populárnym dezertom je lepkavá ryža s mangom alebo sezónnym ovocím v sirupe s rozdrveným ľadom, ktoré dostanete kúpiť tak v reštauráciách, ako aj v mmobilných stánkoch.
Turistov ohúri široká škála tropického a sezónneho ovocia. Špecialitou je durian, ktorého predaj je kvôli typickej vôni (alebo skôr zápachu) na verejných priestranstvách zakázaný.
Street food, teda jedlo pripravované na ulici je to pravé “orechové” a rozhodne dostane každého. Držte sa hesla “jesť s domácimi” a nemusíte sa obávať ani jedál, pripravovaných priamo na ulici. Dobrú chuť!

Loading....