phone mail

V kambodžskej kuchyni nájdete stejky z dravej barakudy, paštétu, ale aj hada

Gastronómia, podobne ako architektúra či zvyklosti patrí do kultúrneho dedičstva každého národa a ochutnávanie miestnych špecialít je tiež spôsob, ako spoznávať danú krajinu. A tak okrem zaujímavých miest, architektonických skvostov a prírodných krás nezabudnite skúsiť čo-to z kambodžskej kuchyne. Aká vlastne je?

Keď sa povie ázijská kuchyňa, väčšine z nás sa automaticky vybavia japonské, indické, vietnamské a čínske gastronomické lahôdky. A hoci tá kambodžská nie je až tak svetoznáma, rozhodne stojí za ochutnanie.
Ako to už v Ázii býva zvykom, to najzaujímavejšie z miestnej gastronómie nájdete priamo na ulici. Množstvo pouličných stánkov ukazuje ten pravý život kambodžských ľudí, milých a usmievavých- jednoducho tak, aký vskutku je…

Silné chute, opojné vône
Ryža a ryby sú stálicou azda v každej kuchyni pochádzajúcej z Ázie a inak tomu nie je ani tu. Nájdete tu prvky okolitých štátov, avšak milovníci pikantného si na svoje zrejme neprídu. Špecialitou tunajšej kuchyne sú omáčky s kokosovou príchuťou, ktoré jedlám dodávajú jemnú a lahodnú chuť.
Medzi najvychýrenejšie kambodžské jedlá sa radí amok trey – ryba alebo kura v omáčke z kokosového mlieka, zázvoru a doplnené citrónovou trávou. Nezameniteľnú chuť pokrmu dotvára kari pasta a jedlo zaujme aj netradičným servírovaním, v banánovom liste.

Samlor, jedlo pripomínajúce skôr polievku sa tiež teší mimoriadnej obľube. Možno ho pripraviť na viacero spôsobov s rozličnými druhmi mäsa. Tajomstvo sa ukrýva v správnom pomere použitých ingrediencií typických pre ázijskú kuchyňu ako sú zázvor, či ananás.
TIP: Milovníci morských plodov a rýb by nemali obísť prímorské mesto Sihanoukville, kde vám pripravia tie najlepšie krevety a čerstvé stejky z barakudy.

Hustá rybacia polievka num banh chok, známa tiež ako kmérske rezance je typickým jedlom domácich podávaným na oslavách a iných významných udalostiach. Tvorí ju lahodná kombinácia chutí, ktoré sa mimoriadne vhodne dopĺňajú: rybia pasta “prohok”, pasta z citrónovej trávy, zázvor, cesnak a čerstvá zelenina.
Okrem zeleniny Kambodža ponúka nespočetne druhov ovocia, ktoré tvorí aj základ miestnych dezertov. Ochutnajte sankya lapov (kokosový puding v tekvici) alebo typickú ryžovú kašu dochutenú kokosovým mliekom a exotickým ovocím podľa chuti. Ak hľadáte ľahký šalát, stavte na mangový šalát, ktorý vás zasýti, ale tiež osvieži.

Bon apetit!
To, že kambodžská kuchyňa je mixom chutí a odráža sa v nej vplyv okolitých krajín, je zrejmé. No čo by ste tu (možno) nečakali, je výrazný vplyv Francúzska a nie je ničím výnimočným podávať na raňajky chrumkavú bagetu s paštétou.

Niečo aj pre fajnšmekrov
Ak patríte k cestovateľom, ktorí radi spoznávajú medzinárodnú gastronómiu a neštítite sa ani všakovakých potvoriek, Kambodža má niečo aj pre vás. Na tanieri sa stretnete aj s chuťovkami vo forme chrobákov, hadov, hmyzu a pavúkov (tarantuly nevynímajúc), ktoré potrénujú chuťové poháriky nejedného gurmána.

Štipka gýču na záver
Kokosový orech, to je tá pomyselná bodka za skvele stráveným dňom. Vychutnajte si ho na bielej pláži, hoci aj v hojdacej sieti, alebo pri romantickom západe slnka, jednoducho kdekoľvek a kedykoľvek dostanete chuť na zdravé osvieženie.
TIP: Pravé osvieženie v tridsaťstupňových horúčavách vám prinesie orosený pohár dobre vychladeného piva Angkor.

Loading....