phone mail

Na čarokrásnom Bali ochutnáte kúsok raja aj priamo na tanieri

Bali je známe predovšetkým svojimi nádhernými plážami, avšak na atraktivite tomuto ostrovnému štátu pridávajú aj iné oblasti, gastronómiu nevynímajúc. Tunajšie Ministerstvo pre cestovný ruch sa snaží upriamiť pozornosť na balijskú kuchyňu, pre ktorú sa exotický ostrov rozhodne oplatí navštíviť. 

Gastronómia na ostrove Bali je väčšinou indonézska, s badateľným vplyvom Číny a Indie, čo pokrmom prepožičiava výraznú chuť a sýtu farbu. Táto jedinečná kuchyňa využíva hlavne čerstvú zeleninu, ovocie, mäso, ryby a veľa korenín a byliniek. Keďže ryža sa pestuje priamo na ostrove, tvorí hlavnú ingredienciu väčšiny receptov a je často kombinovaná s bravčovým alebo kuracím mäsom.
Vedeli ste? Hovädzie mäso tu nie je veľmi “in”, aj vzhľadom na fakt, že Bali je hinduistický ostrov.

Gurmánsky raj
Od kulinárskych zážitkov v meste Ubud až po luxusné strediská zálivu Jimbaran, Bali je miestom, ktoré svojimi exotickými chuťami môže prekvapiť aj ostrieľaných “gurmánskych veteránov”.
Podobne ako v iných oblastiach Indonézie, aj tu sa dobre najete priamo na miestnych trhoch či v pouličných stánkoch. Pokiaľ sa rozhodnete pre obed na terase svojho hotela, vyjde vás to pomerne draho. Spoznávajte čaro miestnej kuchyne a nasajte autentické chute a vône ostrova v teréne. Sieť tunajších reštaurácií predstavuje tie najlepšie prvky balijskej kultúry – indonézske tradície a západné a austrálske vplyvy a pocíťte na vlastnej koži atmosféru nikdy nekončiacej párty.

TOP reštaurácie:
> Kubu restaurant (Jalan Raya Kedewatan)
> Locavore Restaurant (Ubud)
> Mozaic restaurant
> Lamak Bali
> Mamasan

Balijské špeciality
Balijčania sú právom hrdí na svoje kulinárske umenie; za ochutnávku stoja tradičné miestne jedlá:
> Nasi Goreng – vyprážaná ryža zmiešaná s mäsom, korením a zeleninou;

Vedeli ste? V roku 2011 bolo toto tradičné jedlo televíziou CNN označené ako druhé najchutnejšie jedlo sveta
> Babi guling – pečené prasiatko; toto jedlo patrí neodmysliteľne k Bali;
> Iga Babi – balijské bravčové rebrá;
> Sate Lilit – pikantné mäso na paličke;
> Terang Bulan – palacinkový dezert so sladkou, ale aj slanou náplňou;
> Lawar – korenistá zmes zeleniny, mletého mäsa, byliniek a korenín;
> Nasi Jinggo – ryža, zelenina a príloha podľa výberu, zabalené do banánového listu;
> Urab – tradičný zeleninový šalát s kokosovým dresingom;
> Brem – balijské ryžové víno.

Zoznámte sa s výnimočnými chuťami ostrova Bali aj vy!

Loading....